Wat is wettelijk toegestaan bij het blinderen van je autoruiten?

Je autoruiten laten blinderen heeft veel voordelen: schadelijke UV-stralen worden tegengehouden, je auto blijft koeler bij warm weer waardoor je ook nog eens energie bespaart, de pricacy wordt verhoogt en je bekleding verkleurd niet. Blinderen kan in verschillende percentages van lichtdoorlatendheid en wij krijgen vaak vragen over wat er nou wel en niet mag. Hieronder vind je alle informatie over de wetgeving blinderen volgens het Landelijk Parket Team Verkeer Openbaar Ministerie.

Wetgeving blinderen

In Nederland is het niet toegestaan om de voorste autoruiten (vanaf de A-stijl) te voorzien van folies of coatings die de lichtdoorlatendheid beperken. De achterruit en achterzijruiten (vanaf de B-stijl) mogen wel zijn voorzien van een folie of coating, mitst het voertuig beschikt over een rechterbuitenspiegel.

Controles wetgeving blinderen

De politie controleert vaak auto’s met donker getinte ruiten omdat er doorgaans alleen gedacht wordt aan de privacy-factor van autoruiten blinderen. Daarvoor hebben zij de beschikking over een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet. In de Regeling Voertuigen is opgenomen hoeveel de lichtdoorlatendheid van de ruiten mag zijn en als die overschreden is kun je een proces-verbaal krijgen. Daarnaast kan het kentekenbewijs deel 1 (A) worden ingevorderd. In dat geval heb je vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat het voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.

Meting lichtdoorlatendheid

De politie kan bij een meting inzake wetgeving blinderen snel en betrekkelijk eenvoudig vaststellen of de lichtdoorlatendheid van je autoruiten voldoende is. Als je twijfelt over het percentage lichtdoorlatendheid van je autoruiten kunnen wij dit ook voor je opmeten en de folie vervangen met een percentage dat wel is toegestaan.

Toegestane lichtdoorlatendheid

Als bij controle blijkt dat de voorruit of de voorste zijruiten van een auto zijn geblindeerd of te weinig licht doorlaten wordt het meetapparaat ingezet om vast te stellen of de limiet van de lichtdoorlatendheid overschreden is. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 55% zijn. Voor de achterruit en achterzijruiten mag je zelf de lichtdoorlatendheid bepalen.

Hoe werkt de meting?

Aan twee zijden van de ruit wordt een meetcel bevestigd. De cellen zien elkaar door de ruit heen en meten daarbij hoeveel licht de ruit doorlaat. In de praktijk is het zo dat bijna alle autoruiten vanuit de fabriek al getint zijn waardoor de lichtdoorlatendheid al lager is. Het is daarom verstandig om voordat je een folie laat aanbrengen, de lichtdoorlatendheid van de ruit te laten controleren bij ons. Dit om te voorkomen dat de combinatie van de bestaande ruittint en de gewenste folie minder is dan het toegestane percentage.

Certificaat

ProCarWrap gebruikt de tintfolies van Xpel worden gemonteerd volgens de richtlijnen en geleverd met een keurmerkcertificaat en levenslange garantie. Wij meten na de installatie van de folie opnieuw het percentage, waarbij de geconstateerde informatie samen met de voertuiggegevens op het certificaat worden vermeld.

Wil je je autoruiten laten blinderen? Neem contact op voor een afspraak of kom langs in onze showroom om te bekijken hoe de verschillende percentages folie eruit zien op de ruiten!
Q&A:
Hoe kan ik een afspraak maken?

Je kunt per e-mail of telefonisch een afspraak maken.

Welke voorbereidingen moet ik als klant treffen?

De auto dient vooraf gewassen te worden (ivm de stofgevoeligheid van de folie). Overtollige spullen zoals kinderzitjes en spullen in kofferruimte graag thuislaten.

Is de keuze van de folie van invloed op de prijs?

Nee.

Is getint glas af fabriek warmtewerend?

Nee, warmtewering kan alleen worden verkregen door een gemetalliseerde film.
Na installatie van onze film is in de warme zomermaanden duidelijk merkbaar dat het veel minder warm in uw auto is.

Aan welke zijde wordt de folie geplakt?

Binnenzijde.

Worden de ruiten gedemonteerd?

Nee, dat is zeer ouderwets en totaal onnodig. Wij demonteren geen ruiten en dat heeft veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan rammeltjes of storingen die dan kunnen ontstaan.

Is het zicht vanuit de auto minder bij getint glas?

Nee, je kunt gewoon naar buiten kijken en zal het bijna niet merken vanuit de auto. Alleen bij de donkerste folie 5% is het zicht iets donkerder.

Is de folie geschikt voor achterruitverwarming?

Ja. Het is zelfs zo dat door de folie de ruit 80% minder zal beslaan. Dit heeft als voordeel dat daardoor de achterruitverwarming minder vaak gebruikt hoeft te worden.

Is de folie krasbestendig?

Ja. Indien dat niet zou zijn, dan zou de folie al bij het openen van de ramen krassen vertonen. De toplaag van de folie is uiterst hard, krasbestendig en heeft een lange levensduur.

Wat is het verschil tussen ramen coaten en ramen plakken met folie?

Ramen met coating zijn niet kleurvast. De kleur van de coating wordt beïnvloed door zonlicht waardoor er na verloop van tijd een paars/blauwe kleur ontstaat. Daarbij heeft de coating geen krasbestendige toplaag. Als je kiest voor folie dan kies je voor een kleurvaste én krasbestendige filmlaag.

Hoe lang ben ik de auto kwijt?

Wij hebben voor een auto ongeveer een halve dag nodig.over ons

ProCarWrap in Amsterdam is gespecialiseerd in car wrapping, automotive styling, ramen tinten en veiligheidsfolie. Daarom hebben wij specialisten in huis op het gebied van car wrap folies en blindeerfolies en werken wij met de beste folies die een lange levensduur garanderen. ProCarWrap maakt het waar: kwaliteit waar je U tegen zegt! Je kunt ook bij ons terecht voor car detailing, het smoken van lichten, velgringen en remklauwen coaten. Tevens geven we trainingen in car wrapping en blinderen. Voor promotionele wrapping / bestickering van een auto of ander product ben je bij ons ook aan het juiste adres!
Lees verder

CONTACT Informatie