Alles wat jij moet weten over ramen blinderen

Alles wat jij moet weten over ramen blinderen

Blinderen in het kort

Ramen blinderen, ook wel tinten genoemd, is het proces van het toebrengen van een hele dunne laag folie op het glas van een voertuig om ervoor te zorgen dat deze donkerder wordt. Je denkt misschien aan pikzwarte ramen, maat dat is niet altijd het geval. Window tint is er in alle gradaties, van heel licht tot donker en zelfs in verschillende kleuren. Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor kiest om zijn of haar ramen te blinderen zoals comfort, privacy, veiligheid, energie besparen en het uiterlijk van de auto veranderen. Wat de reden ook is, er zitten tal van voordelen aan het laten blinderen van je ramen.

Waarom men kiest voor blinderen

Uitstraling
Privacy
Warmtewering
UV-wering
Veiligheid

Alle voordelen op een rij

De voornaamste reden waarom mensen bij ons komen voor getinte ramen is privacy. Door je ramen te tinten maak je het voor ongewenste pottenkijkers lastiger om je voertuig in te kijken. Wel is het belangrijk dat je je bij het tinten van je ruiten aan de Nederlandse wet- en regelgeving houdt. Niet alles is toegestaan als het aankomt op ruiten tinten.

Er zijn dus veel redenen waarom je ruiten blinderen de goede keuze voor jou is. De meest opvallende bijkomstigheid van getinte ruiten is natuurlijk de look. Je auto ziet er in een keer een stuk cooler uit. Maar window film is er niet alleen voor de looks. Een goed aangebrachte raamfolie zorgt ervoor dat het interieur van je auto langer meegaat. De blootstelling van de binnenkant van je auto aan zonlicht zorgt namelijk voor veel schade zoals scheuren in het leer en het vervagen van je dashboard.

Daarnaast zorgt de folie ook voor minder lichtinval, wat een rustgevende werking op de ogen heeft. Rijden wordt dus een stuk aangenamer met getinte ramen. Maar dat is nog niet alles, de folies werken namelijk warmtewerend. Hierdoor is het in de zomer dus een stuk koeler wanneer je je auto instapt en kan de airco op een lagere stand. Andersom werkt de folie ook isolerend. Warmte blijft dus langer in de auto. Je vermindert dus je Co2 uitstoot, maar dit is vooral aantrekkelijk voor wanneer je een elektrische auto rijdt omdat je dan een langere actieradius hebt. Het is dus een kostenbesparende investering.

Als je je kinderen op de achterbank hebt of vaak een huisdier in de auto hebt, is het fijn om geblindeerde ruiten te hebben. Je hoort vaak horrorverhalen van huisdieren die onwel worden, of zelfs komen te overlijden omdat hun baas hen te lang in de auto heeft laten zitten. Met een window tint zorg je ervoor dat je voertuig minder snel opwarmt en warmte buiten houdt. Dit maakt het dus een stuk aangenamer voor kinderen en huisdieren in je auto. Let op: het is nooit goed om een kind of huisdier in je auto achter te laten in de brandende zon!

Nog een voordeel van raamfolie is dat het je raam verstevigd, hierdoor is het lastiger voor inbrekers om door je raam te breken en je auto in te komen. Daarnaast zorgt het ook voor minder letselschade bij een ongeluk. Zonder raamfolie spat een ruit bij een ongeluk in duizend scherpe stukken, de folie houdt het raam bij elkaar. Er zullen dus geen gevaarlijke glassplinters door je auto vliegen als het noodlot toeslaat.

Als veiligheid de voornaamste reden voor het tinten is, is veiligheidsfolie waarschijnlijk wat je zoekt. Maar veiligheidsfolie is niet de enige folie die de goederen in een auto tegen dieven kan beschermen. Een goede applicatie van raamfolie voor een bestelbus is bijvoorbeeld het voorzien van de achterramen van een hele donkere tint; wat een dief niet ziet, steelt hij niet.

Koplampen smoken

Ook koplampen kunnen wij voorzien van een tint. Dit heet smoken en dit biedt naast de uiterlijke verandering ook bescherming tegen steenslag en andere schades. Lees er meer over in onze volgende blog.

De mogelijkheden

Er zijn veel mogelijkheden met het tinten van je ramen. Pas wel op dat je je aan de wet houdt. In Nederland moeten de voorruiten van een auto 55% lichtdoorlatend zijn. Binnen de regels van de wet, zijn er heel veel opties. Je kunt kiezen voor een lichte tint, donkerzwart en alles ertussen, tinten met een XPEL folie, of kiezen voor een iets kleurrijkere optie zoals Ultra Chameleon folie. Er zijn verschillende looks beschikbaar. Hoe lager het percentage, hoe minder goed mensen naar binnen kunnen kijken.

De keuze die je maakt voor een tint, ligt aan het doel dat je ermee wilt bereiken. Een folie met maar 5% doorzichtbaarheid is bijvoorbeeld ideaal voor de achterruiten van een bestelbusje omdat dieven (bijna) niet naar binnen kunnen kijken. De meeste mensen kiezen voor een tint van 20% voor de portierruiten. Het wordt altijd aangeraden om om advies te vragen, zo zien niet alle folies er hetzelfde uit op elke auto. Lichtinval door een dakraam speelt bijvoorbeeld een grote rol. Als er veel licht vanuit de auto zelf komt, lijkt de folie een lichtere tint te hebben.

Zelf uitvoeren of laten doen?

Het blinderen van een raam is een proces van trial and error, zoals de Amerikanen zouden zeggen. Dat houdt in dat het best moeilijk is. De kans dat het je eerste poging vlekkeloos verloopt, is klein en waarschijnlijk gaat het je meerdere pogingen kosten om het enigszins oké te krijgen. Zonder enige ervaring is dit dus niet aan te raden. Maar er is hoop, zo worden er cursussen als deze aangeboden om je alle fijne kneepjes van het vak te leren.

Omdat het de eerste paar keer waarschijnlijk niet goed gaat, heb je een grote kans dat je meer kwijt bent aan materiaalkosten dan wanneer je het zou laten doen door een professional. Daarnaast heb je ook een stofvrije, overdekte werkplek met stroom nodig om te tinten. Het is namelijk funest voor blindeerfolie wanneer er stof, of ander vuil, tussen de plaklaag en de ruit komt. Je kunt dus ook je eigen ramen tinten, maar het is maar de vraag of je dat ook echt wilt.

Bij een professional duurt het blinderen van een raam ongeveer één á twee uur. Dat ligt aan hoeveel ervaring de tinter heeft, welke film hij gebruikt en hoe groot het raam is. Naast zijn ervaring, brengt een professional nog een voordeel met zich mee: garantie. Bij een gerenommeerde ramentinter ben je altijd verzekerd van garantie op je window film. Mocht er dus iets misgaan, dan kun je altijd terug naar de dealer.

Als je toch zelf wilt blinderen, en geen ervaring hebt, is het aan te raden om een cursus te doen. Zo leer je alle kneepjes van het vak en zorg je ervoor dat je foutloos kunt blinderen.

Kan ik een leaseauto laten blinderen?

We krijgen vaak de vraag of leaseauto’s ook getint kunnen worden. Het antwoord daarop is simpelweg JA. Het is zelfs aan te raden om de ramen van je lease te tinten omdat ze zo beter beschermd zijn tegen krassen en andere schades. De auto moet natuurlijk wel zonder tint worden ingeleverd, maar window film zonder sporen verwijderen is geen probleem. 

Gemiddeld kost het verwijderen van raamfolie € 150,- en dit kan ook gewoon bij ons gedaan worden.

Gerelateerde berichten
Bericht achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Procarwrap